Właściwości kawy

Kawa mielona – blog o zdrowym trybie życia

Rozpuszczalna, mielona, ziarnista – jaką kawę wybrać?

Kawa to coś, w czym lubują się niemal wszyscy Polacy – niektórzy piją ją okazjonalnie, inni natomiast nie wyobrażają sobie bez niej swojego dnia codziennego. Prawdą jest, że stała się ona częścią codziennej rutyny wielu osób (i to nie tylko z Polski), a o jej pozytywnym wpływie na zdrowie rozpisują się portale internetowe. Nie każdy jednak zwraca uwagę na jej różne rodzaje, każdy z których różni się jakością, właściwościami oraz właśnie wspomnianym wpływem na zdrowie. Nieco więcej na ich temat powiemy w naszym artykule.

Przegląd rodzajów kawy – który z nich wybrać?

Na półkach sklepowych znaleźć możemy obecnie trzy podstawowe rodzaje kawy – nawet jeśli ktoś twierdzi, że jest ich więcej (wszystkie te w kawiarni powstają na bazie kawy ziarnistej). Czym odznacza się każdy z nich? Oto krótka ich prezentacja:

  • kawa ziarnista – uważana za najlepszy rodzaj kawy, przed spożyciem wymaga poddania jej procesowi mielenia – na przykład w młynku; za sprawą tego, że występuje w niemal pierwotnej postaci, łatwo ocenić jej jakość, a zarazem wydobyć z niej pełnię aromatu i smaku; wybór kawoszy, stanowi najrozsądniejsze, ale i najdroższe wzbogacenie każdego poranka;
  • kawa mielona – kawa ta to tak właściwie zmielona alternatywa kawy ziarnistej, zachowująca znane z “oryginału” właściwości, w tym przede wszystkim aromat i smak; nie zawiera ona żadnych szkodliwych dodatków, a zatem pozytywnie wpływa na nasze zdrowie – można ją parzyć zarówno w ekspresie, jak i poprzez zalanie jej gorącą (ale nie wrzącą) wodą; jest częstym wyborem tych, którzy nie posiadają młynka czy ekspresu, a chcą spożywać coś wysokiego jakościowo i mało przetworzonego;
  • kawa rozpuszczalna – uchodzi za najgorszy z trzech rodzajów, przede wszystkim za sprawą dużego poziomu jej przetworzenia; to właśnie przez niego ciężko jest ocenić, z jakich ziaren została wyprodukowana i można zakładać, że nie odznaczały się one wysoką jakością; kawa ta zawiera mniej kofeiny (co może być dla niektórych plusem), ale też sporo substancji szkodliwych (w tym nikiel) – przygotowuje się ją w sposób prosty, bo poprzez jej zalanie.

Podsumowanie

Na półkach sklepowych znaleźć możemy trzy rodzaje kawy, każdy z których różni się od innych jakością, ale też sposobem przygotowania i zaletami towarzyszącymi mu. Choć to od nas zależy, na który z nich ostatecznie się zdecydujemy pamiętajmy, że spożywając kawę regularnie powinniśmy postawić na tę jak najwyższej jakości. Zwłaszcza, że spożywana w dużych ilościach ma ogromny wpływ na nasz organizm.

Kawa zdjęcie utworzone przez stockking - pl.freepik.com

Dorota

Back to top